Gilde van Natuurijsmeesters opgericht

| Comments Off on Gilde van Natuurijsmeesters opgericht

Actie KNSB en Unox levert vele honderden nieuwe ijsmeesters op: “We willen kennis doorgeven aan volgende generatie”

 

Schaatsbond KNSB en Unox deden eind oktober 2021 een oproep aan vrijwilligers in het hele land: wie wil er natuurijsmeester worden? Vergrijzing van het legioen van tweeduizend bestaande ijsmeesters maakte deze wervingscampagne noodzakelijk. Er werd massaal op gereageerd: ruim 800 mensen willen de opleiding natuurijsmeester gaan volgen. “En we stellen het vak voor de komende jaren veilig door de oprichting van een Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters”, stelt Rieks Poelman van de KNSB.

 

Dat natuurijsmeesters pure noodzaak zijn, bleek in februari en ook net voor Kerstmis, toen er in Winterswijk na twee nachten vorst een prachtige ijsbaan was gecreëerd. Als het gaat vriezen, staan de natuurijsmeesters paraat. “Er is veel kennis en kracht bij de oudere generatie, maar tot nu toe hadden we niet genoeg aanwas van nieuwe ijsmeesters om deze over te dragen”, aldus Poelman, voorzitter van de sectie Natuurijs van de schaatsbond.

Met de oprichting van het Gilde krijgt de Hollandse traditie van schaatsen op natuurijs een nieuwe impuls: “Het zit in het hart van de Nederlandse cultuur en staat zelfs op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Maar er was nog geen plek waar alle kneepjes van het vak bij elkaar kwamen”, aldus Poelman. “Dat is het belangrijkste wat we gaan doen: het vakmanschap ophalen bij, en delen met, bestaande en nieuwe ijsmeesters. In de komende jaren zal je daardoor zien dat de ene baan in Friesland wat gaat leren van de andere in Zuid-Holland. En dat de techniek die in Brabant wordt gebruikt, ook toepasbaar is in Drenthe. Het Gilde wordt een nationaal platform voor kennisdeling over natuurijs. En dat is uniek in de wereld, voor zover ik weet.”

Koek-en-zopie-cultuur

Het Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters wordt officieel gelanceerd tijdens een online conferentie op woensdagavond 19 januari. “We investeren hiermee in een van onze belangrijkste winterse tradities”, zegt Liane Lens, marketingmanager bij KNSB-partner Unox. “Met het Gilde creëren we een community van duizenden ijsmeesters, waardoor alle kennis en ideeën kunnen worden gedeeld en doorgegeven.” Lens noemt het Gilde een eerbetoon aan het ambacht en de talloze vrijwilligers die zich inzetten voor de natuurijsbanen in Nederland. “We vinden het belangrijk om op deze manier bij te dragen aan de winterse saamhorigheid en de koek-en-zopiecultuur, die je bij uitstek op het ijs ziet.”

Nieuwe mensen, ideeën en technieken

Een van de presentatoren van de conferentie is de Leiderdorpse natuurijsmeester Pauline van der Zant (41): “We willen dat, zodra het weer gaat vriezen, zoveel mogelijk teams van opgeleide ijsmeesters en andere vrijwilligers klaarstaan om een mooie ijsbaan te maken. Dat moet in enkele dagen gebeuren, want de perioden van aaneengesloten vorst worden steeds korter. Daardoor blijft innovatie en verjonging nodig. Nieuwe ideeën en technieken zijn meer dan welkom!”

 

 

Natuurijsmeester Pauline van der Zant uit Leiderdorp.

 

 

Jeroen Steenbergen (22) uit het Drentse Odoorn kan niet wachten om onderdeel te zijn van het Gilde: “Het ijsmeesterschap zit al generaties in mijn familie en ik vind het prachtig om bij te gaan dragen aan het maken van de ijsbaan, waar mijn opa mij heeft leren schaatsen. Het lijkt me schitterend als ik op mijn beurt ervoor kan zorgen dat straks onze kinderen en kleinkinderen ook die kans krijgen.”

 

 

 

IJsmeester in spé Jeroen (22) Steenbergen uit het Drentse Odoorn.

 

“We hopen dat iedereen de theorie opleiding voltooit, om deze daarna zo snel mogelijk in de praktijk te kunnen brengen. Want dat betekent dat er ijs ligt en daar kijken we natuurlijk allemaal naar uit”, zeggen de oprichters van het Gilde.