Na de zomer volgen altijd de voorspellingen van de weermannen en wetenschappers voor de winterperiode. Russische wetenschappers beweren dat wij in een nieuwe klimaatcyclus terechtkomen. De zon is dan minder actief, waardoor het overal op aarde kouder gaat worden. Dit verschijnsel deed zich ook voor in de jaren ’50 van de 20e eeuw. De laatste keer dat er een Elfstedentocht werd verreden was er ook sprake van verminderde activiteit van de zon.
Behalve de zonnecycli zijn er nog een heleboel volkswijsheden die de hoeveelheid kou voor de komende winter voorspellen. In Frankrijk wordt de lengte van de plant ‘Gele Gentiaan’ gemeten. Deze plant voorspelt daarmee de hoogte van de sneeuw en is dit jaar langer dan anders!
De sneeuw die gevallen is in Siberië ligt voor op schema! In september vielen daar al de eerste vlokken. Dat duidt op een verhoogde kans voor een strenge winter.
Uit: Zaanse kinderspelen van Marijke Karten.
Nederlands bekendste weerman, Piet Paulusma, voorspelt een strenge winter. Al in november moeten wij rekening gaan houden met koud weer. Afgelopen nacht (29/10) was er hier al vorst aan de grond. Paulusma voorspelde vorig jaar ook al een strenge winter, daar kwam niets van terecht. Het KNMI heeft twijfels over het nut van de langetermijnvoorspellingen. Zij werken maximaal tien dagen vooruit. Wetenschappelijk bewijs? Daar wordt over getwijfeld.
De ijsmeesters van de Jisper IJsclub zijn gelukkig goedgelovig. De Gele Gentiaan is het bewijs, er gaat veel sneeuw vallen. Hopelijk niet op onze prachtige ijsvloer die natuurlijk deze winter voor veel schaatsplezier gaat zorgen. Er is niks mooiers als een Bannetocht organiseren in het mooie Wormer- en Jisperveld!